ABUZURILE DEMOCRAŢIEI: ARESTAREA LUI VALENTIN, NICU ŞI ZOE CEAUŞESCU


Răspuns la provocarea de pe TOATE BLOGURILE.ro

PROVOCARE: Te-ai gândit vreodată că ceea ce scrii pe blog s-ar putea întoarce împotriva ta?

Istoria este rotundă şi se dă de-a rostogolul. În istoria României moderne dictatura şi democraţia au alternat zdrobind zeci de destine. Cât rău a făcut dictatura carlistă şi apoi comunistă este cunoscut.

Gheorghiu Dej şi Ceauşescu au i-au băgat cu uşurinţă pe oponenţii politici în puşcării fiindcă ei însuşi fuseseră în repetate rânduri în puşcării şi aşa li se părea firesc. Cât sânge şi ce valuri de lacrimi au însemnat firescul lor nu vom ştii niciodată cu exactitate dar, gândiţi-vă bine la cât vă necăjeşte o amendă de parcare şi cutremuraţi-vă!

Milioane de oameni şi-au pierdut rostul şi viaţa, scoşi în miez de noapte din casele lor, azvârliţi în puşcării sau mutaţi în D.O., domiciliu obligatoriu în Bărăgan. Gândiţi-vă la disperarea ţăranilor cărora li s-a luat pământul în C.A.P. şi la soarta celor care au avut curajul să se opună deschis colectivizării.

Sigur, este aproape o axiomă să vorbeşti de abuzuri şi suprimare de libertăţi în dictatură. Dar în democraţie? Pentru că sistemele, faptele, deciziile înseamnă oameni. Nici democraţia nu a fost lipsită de abuzuri.

Cel mai elocvent exemplu de abuz în democraţie îl reprezintă arestarea lui VALENTIN, ZOE ŞI NICU CEAUŞESCU. Părinţii mănâncă aguridă şi copiilor li se sterpezesc dinţii!

La fel de nedreaptă, eronată, inutilă şi cicatrizantă este arestarea lui Ştefan Andrei sau Corneliu Mănescu. A avea opinii poate deveni o erezie dacă libertatea cuvântului şi libertatea de opinie va mai dispărea vreodată din această ţară şi, din nefericire, istoria a arătat că se poate. Pentru cine nu înţelege, nu faptul că avem aere condiţionate şi cuptoare cu microunde definesc bunăstarea unui popor, ci confortul de a putea spune ce gândeşti liber şi neîngrădit, având ca singură cenzură bunul simţ şi, evident, buna cunoaştere a subiectului despre care îţi dai cu părerea.

Scriind pe acest blog, m-am gândit că opiniile mele pot fii deranjante dar, mi-am asumat. Întotdeauna se găsesc indivizi cu interese obscure, deranjaţi că albu-i alb şi negrul-negru. Oamenii care acţionează în zona gri şi sunt mai caciorâţi la caracter se vor simţi atacaţi şi vor riposta: la vedere sau pe la spate!

Şi dacă vocea va fi înlocuită cu şoapta şi toleranţa cu îndârjirea, vai nouă şi copiilor acestei ţări!

17 gânduri despre &8222;ABUZURILE DEMOCRAŢIEI: ARESTAREA LUI VALENTIN, NICU ŞI ZOE CEAUŞESCU&8221;

 1. de acord in cazul lui valentin si zoe. cat despre nicu care a fost implicat si a facut rau multor oameni e mai bine sa nu ne pronuntam.
  drept dovada ca arestarea primilor 2 a fost abuziva e ca ei au si fost repede eliberati. daca ne gandim ce a insemnat ceausescu in acei ani nu ne mira ca oamenii au reactionat atunci la orice era legat de acest nume.
  pai am putea spune ca si elena a fost nedreptatita? ce dovezi ar fi impotriva ei? desi toata lumea spune ca era mai rea ca el.

  • Am fost in Sibiu in 1986 şi 1987. Popularitatea lui Nicu Ceauşescu era uriaşă iar în oraş se respira alt aer decât în restul ţării. Am avut ocazia să îl aud vorbind cu bucătăresele de la liceul care găzduia participanţii la CUPA ROMÂNIEI -PARAŞUTISM. Nu ştiam cine este şi am tras cu urechea întâmplător, pentru că uşa era deschisă. Gustase din ciorba de potroace care era excelentă şi văzând gâturi de pui a sărit ca ars: După ce că ţara se zbate în foamete crâncenă, noi îi servim cu gâturi? Aruncaţi totul la porci şi aduceţi copane! Aveţi grijă că sunteţi gazdele celor mai curajoşi oameni din ţară! Destul că se vor întoarce la lipsurile din oraşele lor cu galantarele goale, măcar cât sunt la Sibiu pot să le ofer un mic confort. Peste tot în cofetării şi alimentări erau portocale şi ciocolată şi faptul că nu se călcau oamenii în picioare ca să le cumpere demonstrează că se găseau la îndemână şi nu era o întâmplare. Brânza, untul şi carnea erau la fel în mai multe magazine. După plecarea lui am întrebat cine este tipul şi am aflat uluită că este Nicuşor. Eu aveam o impresie mizerabilă despre el din tot folclorul cunoscut. Atunci am înţeles că oamenii spun multe răutăţi din necunoaştere şi ca să se mai răcorească pe apăsarea cruntă a aceloraşi ani. Cât despre Elena Ceauşescu, eu am etichetat-o într-un alt articol soi rău, viperoaică absolută şi nu am avut nici un motiv să îmi clintesc părerea. Femeia te ridică, femeia te coboară! Sunt convinsă că dacă Ceauşescu, ar fi avut o altă nevastă destinul României ar fi fost altul.

 2. Sunt de acord cu punctul tău de vedere. Firea omului este complexă şi este posibil să acţioneze diferit în circumstanţe diferite. Dar este foarte important să predomine fondul bun, luminos! DESPRE PACEPA SUNT FOARTE MULTE OPINII CONTRARE ŞI PREFER SĂ PRIVESC CA LA UN MECI DE PING-PONG FIINDCĂ NECUNOSCÂND AMĂNUNTE DE CULISE DE LA SURSE DE ÎNCREDERE POT LESNE SĂ TRAG CONCLUZII GREŞITE. PREFER SĂ MĂ EXPRIM TRANŞANT NUMAI DACĂ AM VĂZUT ŞI AM AUZIT PERSONAL . DAR, RECUNOSC, ŞI AŞA POŢI SĂ FII MARTORUL UNEI SCENE CONTRAFĂCUTE, BINE REGIZATE.

 3. sunt multe cazuri in istorie dar si in viata cotidiana in care copiii platesc pentru greselile parintilor.
  parca si sfarsitul celor doi copii decedati ai cuplului ceausescu a fost dur si nemilos.
  despre valentin am citit numai lucruri bune, de fapt doar nicu a facut 5 ani de puscarie.

 4. Poate mă repet. Este revoltător să plăteşti o amendă abuzivă şi pentru o parcare, dar să stai cinci ani în închisoare pentru un genocid pe care nu l-ai produs mi se pare îngrozitor. O prietenă implicată în mod nefericit în politică şi-a făcut un duşman puternic. Ca metodă de intimidare a stat o noapte închisă cu două ţigănci chiar în Ajunul Crăciunului. Am suferit pentru ea ştiind că era nevinovată şi de bună credinţă şi că plătea poliţe căzând într-un foc încrucişat. S-a demonstrat că a fost nevinovată, a fost absolvită de vină după procese de 7-8 ani şi nimeni nu a plătit pentru că i-a stricat viaţa.

  • cei 5 ani i-a primit pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, nu pentru genocid.
   nu stiu daca a fost judecat sau nu corect, unii spun ca a stat prea mult, altii prea putin. eu unul nu-l consider o victima chiar daca atunci cand ma uit pe youtube la filmuletul cu el adus la tvr de „revolutionari”, tot batut, mi-e foarte mila si imi pare rau de el.

 5. Draga Doina,
  Multumesc pentru felicitari!
  Din pacate nu ma prea orientez pe blogul tau si scriu comentariul poate nu in locul potrivit!
  Vreau sa te felicit cu ocazia sarbatorilor de iarna! Sanatate si Multe succese!
  La Multi Ani!

  • La mulţi ani, Valu! În partea de jos a paginii îţi selectezi articolul pe care vrei să îl comentezi şi în subsolul lui găseşti o casetă albă. Încearcă şi ţinem legătura.

 6. Treaba cu gandirea libera e total inutila intr-o lume plina de incultura. Este gandire libera despre alcool, sex, droguri. Vai ce dragut! Minunat ! Scoala pe bani, viata pe bani, dragoste pe bani . Din nou : minunat ! Da dar gandesti liber, asta conteaza! Ai 10 neologisme in vocabular dar fericirea e mare, le combini cum doresti ! Citim Mihaela Radulescu si Ion Iliescu , Sadoveanu si Eminescu sunt arhaici, sau antici ? Hmm asta chiar e o gâcitoare conform dialectului jderilor.Schimband macazul totusi, si-o luau in bot aia care nu aveau altceva de facut decat sa critice sistemul toata ziua, au castigat, sunt liberi iar copiii lor inculti, corupti, drogati sau mor de foame. Toti lucreaza cu picioarele pe birou si in baragan sunt doar combinatii economice. Dar lasa, e libertate si de ce sa nu mancam paine de la unguri ? Graul lor ce are ?
  Multumesc de altfel, pentru istorioara al carei personaj principal si marcant este Nicusor , dar eu nu vreau sa gandesc liber in felul asta, mai bine gandesc ocupat. Nimeni din Romania nu este anti comunist, toti sunt contra perioadei `47 – `89 . De ce ? Pentru ca Marx nu e Harry Potter si Hannah Montana nu seamana cu Engels. De ce Calvarul lui Tolstoi cand mai bine vedem Aniela pe Acasa, ca sunt mai tari fetele mosierilor cu rochii bufante decat muncitorii agricoli de la C.A.P . Ce mama dracului doar nu vrem sa ne oripilam, painea se face cu telecomanda in mana, de ce sa taie Moromete salcamu` cand mai bine taiem noi toata padurea, sau de ce dracu ne-au mai retrocedat-o ? Nu sa ne luam bmw si o gagica tare?
  Si inca o treaba , acum pamanturile zac nemuncite si batranii le arunca in asociatiile miliardarilor care ii prostesc anual, ca s-a facut dar nu destul si le arunca cateva baniti peste gard sa dea la oratanii in batatura.
  Bunicul meu este inginer agronom, a lucrat pe vremea lui Ceausescu 37 de ani pe campuri. A facut si facultatea de drept la Iasi si a profesat si ca expert tehnic pe probleme de agricultura. Sunt tanar, am 24 de ani, dar am inteles viata satului dinainte de `89 de la el , cu bune si rele, cu MUNCA, TRADITII si RESPECT reciproc. Ce se intampla acum la mine la tara spre exemplu ? Case parasite, copii plecati in Italia, si batrani care mai ies la poarta doar pentru o scrisoare din tarile calde si niste bani pentru o conserva sau o sticla de bere. La vie si in gradini nu mai lucreaza nimeni ca se fura pe rupte si ce rost are sa muncesti pentru stele.
  LA MULTI ANI ! si sper sa nu fiu luat peste picior, tineretea mea e sanatoasa, nu sunt bolnav de veninul betivanilor batrani care dau cu pietre in trecut si isi ocupa timpul la pensie cu semninte in parc sau pe stadion sau cu table intr-o bodega infecta de cartier.
  Toate cele bune !

  • Specialişti ca şi bunicul tău, bazaţi profesional, decenţi şi şi în armonie cu lumea din jur am avut bucuria să cunosc şi eu. Mă tem că societatea actuală, manelizată şi telenovelistică nu prea mai crează cadrul în care se pot forma oameni ca bunicul tău. Dar, oamenii de calitate, dacă au o fibră bună se formează în orice condiţii şi asta reprezintă şi salvarea naţiei şi a speciei. Se puiesc lichelele dar este loc şi pentru oameni adevăraţi. Mergi în Maramureş şi o să fii uimit cât sunt de mulţi. Evident, regula se respectă. Vei găsii şi acolo uscături dar, nu într-o proporţie semnificativă.
   Că am fost impresionată atunci la Sibiu este explicabil. Aveam 16-17 ani şi era pentru prima oară când cineva striga în gura mare despre foamea din ţară. Numai cine a trăit apăsarea tăcerii de atunci poate înţelege. Erau vremurile când pentru ceva mai puţin se intra în puşcărie. Apoi, după plecarea lui, nici nu am îndrăznit să-mi semnalez prezenţa dar, şi-au amintit bucătăresele de mine. Când am aflat că este Nicuşor am înţeles sursa curajului de a spune în gura mare ceea ce noi spuneam doar pe la colţuri. Dar, nu se suprapunea pe şablonul beţivului care cică viola fete şi se spunea atunci, ar fi pierdut herghelia de la Mangalia la Casino în State.
   Când un comentariu este comparabil cu mărimea articolului înseamnă că am produs o reacţie viguroasă. Dacă este o reacţie în lanţ este foarte bine! Dar, nu uita! Viaţa curge într-un singur sens şi este dreptul inalienabil al fiecăruia dintre noi. Nimeni nu merită prigonit şi întemniţat pentru greşelile părinţilor sau fără un probatoriu profesionist şi imparţial.
   La mulţi ani !

 7. Foarte interesant blogul tau. Daca-mi permiti o opinie divergenta, da-mi voie sa remarc ca pentru mine sau pentru tine libertatea de exprimare poate fi foarte importanta, dar aceasta nu este din pacate valabil pentru toata lumea. Pentru majoritatea oamenilor, libertatea de exprimarea este echivalenta cu libertatea de a injura fara discriminare si a face pipi pe strada; chestie mult mai putin importanta decat bunastarea materiala.

  Revenind la subiectul articolului tau, sunt de acord cu tine, arestarile cu pricina sunt un minus pentru „democratia” romaneasca. Dar boborul vrea circ si paine. Arestarea lor este simbolica si populara, demonstrand ca „ceva s-a schimbat”.

  Din pacate, widgetul de traduceri nu functioneaza pe wordpress.com, intrucat ei nu permit JavaScript. Functioneaza insa pe self-hosted.

  • Libertatea-grea povară!-spune un personaj din romanul meu CÂND DUMNEZEU ERA-N VACANŢĂ.
   Dacă pentru mine sau pentru tine libertatea de exprimare este marele câştig al ultimilor douăzeci de ani, cu siguranţă că pentru mulţi este confundată cu diagonala televizorului sau cu cât pot să îmbuce la all inclusive în Bulgaria. Sunt oameni care trăiesc într-o continuă letargie combinată cu beţii de câte ori îi ţine buzunarul. Pentru ei libertatea nu este un câştig şi nici pierderea ei nu le oboseşte cerebelul.
   Cât despre translator pe wordpress m-am lămurit. Mă răcoresc şi eu cu un Blogger unde au mers cam toate widget-urile. Culmea e că am făcut în Wp un sondaj pentru chestiunea cu Google Moldovenească. N-a mers… L-am dus în Blogger. Merge… Dacă te preocupă problema intră pe http://doinapopescu.blogspot.com şi votează. Variantele de răspuns sunt puţin atipice dar, sper să rezulte o concluzie pertinentă. Am procedat ca în campanie electorală. Am plasat în zonă un banner cu Nu Google Moldovenească şi mi-am făcut scrupule. mă mai gândesc…
   Sărbători fericite şi mulţam pentru steguleţe!

 8. Pingback: credit repair iowa
 9. Pingback: ia credit repair

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s