„ADEVĂRUL” DESPRE DOINA POPESCU


La o lună de la lansarea blogului, după ce surorile Marx m-au căutat la IP pe la 4 dimineaţa şi Vasile cu satelitul, s-au făcut atâtea supoziţii încât mă gândeam că este cazul să fac un CV şi să-l postez pe blog. Îmi era cam lene dar, m-a salvat ziarul ADEVĂRUL, ediţia locală de Brăila. Cum ziceam şi în alt post, am alergie la copy-paste dar, interesu’ poartă fesu’ : când mă laudă presa nu pot să mă abţin.

Brăila: Doina Popescu: pilot, jurnalist, scriitor, blogger şi om de afaceri de succes

 • Dora Sider

 • 98 afişări
 • Marţi 19 ian 2010

Doina Popescu

Doina Popescu – manager de firmă, scriitor, aviator, profesor de matematică, jurnalist şi blogger

Conduce o afacere dinamică cu două ingrediente de succes: creativitate şi seriozitate. În 1992 a reinventat publicitatea la Brăila şi la Galaţi. Este profesor de matematică la origine, jurnalist, pilot, sufletul „Torent”-ului, scriitor şi blogger.A copilărit cu avioanele-n cap, sau altfel spus cu capul în nori şi cu picioarele pe pământ, iubind cu pasiune pilotajul sportiv. Şi-a dorit o carieră în aviaţie dar, nefiind pe vremea aceea serie de pilotaj pentru fete a optat pentru matematică. I-a plăcut şcoala fiindu-i la îndemână să înveţe foarte bine la toate materiile, mai puţin limba rusă, care i-a părut ca o „mâncare râncezită băgată cu forţa pe gât”. A avut un profesor de matematică talentat, Mircea Albu, care i-a stimulat pasiunea pentru geometria în spaţiu. I-a plăcut matematica fiindcă este opusul politicii: provocatoare, spectaculoasă dar, cu rezultate măsurabile şi implicând maximă seriozitate.

Fiind un spirit liber, în continuă expansiune, meseria de profesor de matematică îi oferea un spaţiu prea îngust de desfăşurare şi s-a îndreptat către un domeniu cu adevărat dinamic: presă. A colaborat cu mai multe publicaţii din Brăila şi Galaţi: „Actualitatea”, „Radio Brăila”, „Viaţa Liberă”, „Apel”, „Storm-tv”, „Cony-sat”.

„La acel moment 1992-1994 se practica cenzura intensiv, de multe ori redactorul şef îţi rescria integral materialul şi îţi păstra doar numele”, îşi aminteşte Doina Popescu.

În acel context a ales publicitatea. Ediţia de Crăciun a ziarului „Actualitatea”, conţinând integral reclamă contractată prin efort propriu al Doinei Popescu şi a fost practic primul ziar de reclamă al Brăilei: modern, tehnoredactat pe computer şi tipărit pe offset, marca Doina Popescu.

Drepturile de autor şi comisioanele se plăteau cu întârzieri de 4-5 luni aşa că s-a gândit să facă ceea ce îi place şi să fie propriul şef.

„Pe 4 aprilie 1994 a apărut «Torent Press». Practic, am reinventat la Brăila şi Galaţi publicitatea. Majoritatea directorilor din acel moment nu ştiau prea multe despre publicitate. Cei mai mulţi manageri brăileni şi gălăţeni au avut primele cărţi de vizită, foi cu antet, sigle sau firme luminoase concepute de mine şi de Florin, soţul meu”, povesteşte Doina Popescu.

Afacerea a avut o evoluţie ascendentă, susţinută de muncă pe brânci şi clienţi din ce în ce mai exigenţi în cerinţe, care i-au stimulat să ţină pasul cu toate noutăţile, parte din clienţi devenind în timp prieteni de nădejde.

Munca la Torent

„De mică am fost fascinată de calendare şi prima grijă în copilărie a fost să-mi iau agendă în fiecare an. Agenda, lanterna şi briceagul chinezesc, o bijuterie, nu mi-au lipsit din buzunar toată copilăria. Mi-au plăcut lucrurile fine, dichisite, cu design, la care se simte calitatea de la o poştă. Aşa că la Torent facem an de an calendare şi agende personalizate, imprimăm pixuri, brichete, tricouri şi orice alt suport. Lucrăm cu materiale pe stoc şi suntem prompţi cu bannere, mesh-uri şi firme luminoase. Mândria noastră sunt ştampilele de calitate şi suntem singura firmă din tară care oferim trei ani garanţie”, spune Doina Popescu.

În 2005 a apărut prima hartă a Brăilei cuplată cu harta României editată de Doina Popescu. În 2007 a apărut ediţia a doua, la Brăila şi prima ediţie a hărţii Galaţiului.

„Am gândit-o ca pe o hartă lucrată atent, pe o hârtie calitativă, cu Brăila pe o faţă şi România pe cealaltă, care să fie distribuită gratuit în hotelurile brăilene ca o carte de vizită a oraşului nostru. Se distribuie şi în librării şi la chioşcuri de ziare contra cost. Conţine reclama firmelor reprezentative din oraş şi a fost apreciată ca cea mai bună hartă pe care a avut-o Brăila până la acest moment. Conceptul a prins foarte bine şi de aceea am implementat acelaşi sistem şi la Galaţi”, explică Doina Popescu.

Deşi a crezut că la Galaţi lucrurile nu vor merge la fel de bine, neavând aceeaşi notorietate în oraşul vecin, a avut parte de o imensă surpriză.

„Harta Brăilei era cunoscută şi apreciată de mulţi oameni de afaceri gălăţeni. Directorul unei firme foarte puternice din Galaţi mi-a spus că noi brăilenii avem ceva special şi că facem lucrurile într-un mod propriu: cu temeinicie şi pasiune. Şi-a fundamentat afirmaţiile pe un contract mare şi am devenit buni prieteni. Alţi gălăţeni mi-au spus că în week-end se plimbă prin Grădina Mare din Brăila, prin Centrul Istoric şi pe Esplanadă”, povesteşte interlocutoarea noastră.

„Am ajuns la concluzia surprinzătoare că rivalitatea Brăila – Galaţi este întreţinută artificial. Am întâlnit însă şi persoane care s-au mirat că trebuie să vină cineva din Brăila să facă o hartă a Galaţiului dar, au pipăit harta Brăilei, le-a plăcut ideea şi au acceptat colaborarea, cu o singură excepţie. În general gălăţenii au fost interesaţi, cooperanţi şi foarte prompţi cu plata. S-a simţit clar că la Galaţi banii se mişcă altfel”, spune interlocutoarea noastră.

Proiectul a continuat cu harta Brăilei în format de perete, cu marcarea blocurilor şi a numerelor la colţ de stradă, tipărită pe pânză în condiţii grafice deosebite. La acest moment a apărut „ATLASUL BRĂILEI”, cu marcarea blocurilor şi a numerelor la colţ de stradă, în două formate A4 şi A3, tipărite pe carton gros şi trase în plastic pentru o bună rezistenţă în timp.

Lansarea primei cărţi

Pe 4 decembrie a lansat primul roman de acţiune- „Comisia Zürich”.

Iată ce spune Doina Popescu: „Cartea a ieşit în lume la «Gaudeamus» dar, la Brăila am avut lansarea la Teatrul Maria Filotti pe 4 decembrie. După spusele unui scriitor cu vechime, schema clasică la o lansare este să vină prietenii cu vizibilitate şi să spună ce băiat bun eşti. Dar, eu trăiesc după reguli propriile, în afara tiparelor”, explică autoarea.

Aceasta mai spune: „Bazându-mă pe un verb puternic, intrigă, personaje creionate apăsat şi dialoguri savuroase, am dat cartea spre lectură unor personalităţi din lumea culturală a urbei care nu mă cunoşteau absolut deloc. Astfel, prezentările doamnei regizoare Anca Cismaru, a doamnei profesoare Virginia Sâmpetru, directoare la Direcţia de Cultură şi a domnului Dan Moldoveanu actor la Maria Filotti au fost radiografii de detaliu fin, influenţate doar de valoarea cărţii şi de imensa lor surpriză că se poate scrie atât de bine la Brăila. Acţiune alertă, suspans, răzbunare, o poveste tulburătoare scrisă coerent dar colorat, glisează de la zâmbetul maliţios la hohotul sănătos de râs. Psihologia fină a unei femei, combinat cu scrisul viguros, antrenat şi antrenant de factură masculină fac din «Comisia ZÜRICH» unul din cele mai bune romane româneşti ale momentului- s-a spus în foişorul Teatrului în acea seară de decembrie.”

taguri

   

   

 • Doina Popescu

 • Torent

 • aviator

 • Comisia Zürich

 •  

  Întrebări şi răspunsuri

  Cum a fost primită cartea?

  „Am participat cu ea la târgul de carte «Gaudeamus». A fost surprinzător că în cele cinci zile de târg oamenii au citit cartea şi au revenit să discute cu mine, să-mi spună că-l detestă pe Dobritza sau că l-au îndrăgit pe Corvin şi să cumpere alte exemplare pentru prieteni sau cunoscuţi – cadou de sărbători fiindcă urmau sf. Andrei şi sf. Neculai. Trebuie să vă gândiţi că oamenii aceia au urcat până la ultimul etaj unde eram cu standul, trecând pe lângă alte sute de standuri cu zeci de mii de cărţi”, explică Doina Popescu.

  „Aveau ocazia să se răzgândească dar, nu au făcut-o. Alţii au venit să se fotografieze cu mine şi mi-au trimis pozele. Am simţit cu bucurie că am scris un roman incitant, de forţă şi cu lipici la public. Pe cele două bloguri, unde sunt postate şi articole curente dar şi fragmente relevante din romane am reuşit să atrag atenţia la peste 4.000 de vizitatori în aproximativ 20 de zile, ceea ce nu-i puţin pentru un scriitor debutant. Comentariile sunt relevante şi vă invit să le citiţi pe blog”.

  Ce legătură are matematica şi spiritul antreprenorial cu scrisul unui roman?

  „Era o vorbă: ce legătură are baba cu mitraliera! Vă spun imediat. Am rămas fidelă viselor din copilărie şi am realizat tot ceea ce mi-am propus în viaţă: să trăiesc după propriile reguli, să pilotez avioane, să mă mărit din dragoste, să fac nuntă americană, să am o fetiţă Ingrid (dar, Dumnezeu mi-a trimis-o şi pe Sabrina să-mi fie bucuria deplină), să scriu. Singura restanţă era să public romanele pe care le aveam în cap de multă vreme. O doamnă scriitoare de poveşti pentru copii mi-a dat un film: «THE SECRET» şi o prietenă mi-a trimis pe mess într-o dimineaţă un citat din Einstein. Mi-am amintit ce ştiam demult: «singurele limitări sunt doar în mintea noastră»”.

  Era 4 aprilie 2009, a 15 aniversare a firmei Torent. „Înşelată crunt de o bancă, simţind că mor cu dreptatea în mână, eram într-o stare de spirit asemănătoare cu cea a americanilor care iau o mitralieră şi-o descarcă în sediul unei bănci. Magia s-a produs, mitraliera am transformat-o în tastatura laptop-ului şi noapte de noapte am mitraliat/scris(ziua munceam pe brânci să fiu la zi cu ratele la bancă). Pe 9 iulie «Comisia ZÜRICH» era gata dar, am tipărit-o atât de târziu din lipsa banilor”.

  Mai sunt şi alte cărţi în lucru?

  „Imediat ce am terminat prima carte m-am apucat de romanul «Când Dumneazeu era-n vacanţă» care în acest moment este la corectură. Acum revizuiesc ultimul capitol din romanul poliţist «Ardei iuţi»”. A trecut campania electorală, ne prăbuşim în cea mai urâtă criză şi eu trebuie să public două romane. E o vorbă: când îi bine nu-i de mine, când e rău, hop şi eu. Dar, când politicienii îşi dau cu stângu-n dreptu’, când ne fac de râs Mailaţii şi Maihoţii, sportul şi cultura ne reaşează în rândul lumii. În viaţă totu-i praf şi amăgire. Cât deschizi ochii, cât iubeşti şi cât citeşti, atât eşti şi nimic mai mult. Dar, dacă ai copii şi dacă scrii, mai ai o şansă…”.

  Ce-i place

  „Îmi place Maramureşul cu oameni corecţi, de cuvânt, îmi plac munţii cu misterele şi poveştile lor, natura, istoria dacilor atât de puţin cunoscută şi atât de trunchiată. Îmi place terasa mea pe care scriu în zilele frumoase şi grădina de trandafiri. Îmi place să mă joc, să râd. Îmi place umorul bun, nebun, leşinător. Îmi place să discut cu oamenii: învăţ mereu în egală măsură de la copii de patru ani şi de la adulţi. Am prieteni de toate vârstele. Îmi place să visez îndrăzneţ şi apoi muncesc cu încăpăţânare să-mi realizez visele. Sunt o balanţă atipică, cu dragostea pe un taler şi cu prietenia pe celălalt. Aşa mă echilibrez eu”, mărturiseşte Doina Popescu.

  Ce nu-i place

  „Sunt atât de concentrată pe lucrurile care-mi plac, încât nu prea dau atenţie celorlalte. Un fel de protecţie antispam pentru sufletul meu. Nu-mi plac oamenii care-şi dau cu părerea despre probleme pe care nu le cunosc, nu-mi plac oamenii fără sisteme de valori şi cei ce-şi acoperă mediocritatea cu «las’ că merge şi-aşa». Nu-mi plac firile tiranice, tartorii din colectivităţi, profesorii care vor să fie ascultaţi şi iubiţi de elevi bătând din picior şi strigând „LEGEA SUNT EU!” Mă sperie copiii tăcuţi, întotdeauna mi-am dorit copii veseli, expansivi şi am avut noroc cu carul în privinţa asta”, a conchis interlocutoarea noastră.

  Ce nu aţi face niciodată?

  „Nu aş zice eu niciodată n-am să fac asta. Când ai aroganţa să spui eu niciodată nu voi face asta, parşiva asta de viaţă îţi trage preşul de sub picioare şi te vezi trântit la pământ”.

  Profil

  Născută. 16 octombrie 1968, Brăila

  Studii. Facultatea de Matematică-Fizică Bucureşti

  Profesie. Profesor de matematică

  Familie. Căsătorită din dragoste, doi copii frumoşi.

  Pentru mai multe poze  vedeţi sursa: ziarul ADEVĂRUL

  28 de gânduri despre &8222;„ADEVĂRUL” DESPRE DOINA POPESCU&8221;

   • Vis a vis de casa mea e o casă locuită doar de fantome. Te ştiu cu talent de fotograf. Te aştept cu draperia trasă să mă faci celebră. Sau fac precum vedetele de Dâmboviţa: îmi trag nişte poze avantajoase, pun Photoshop-ul pe mine şi ţi le dau pe şest să le publici. Ai văzut că sunt persoană serioasă şi nu m-am prelucrat în Photoshop, chit că am toată logistica să fac din Obama Osama şi invers!

  1. Ce plăcere, ce onoare să mă pot considera prietenul protagonistei unui astfel de portret publicistic. Mă regăsesc aproape total în fragmentul tău ce începe cu Maramureşul şi se încheie cu echilibrul bazat pe dragoste şi prietenie. Singura diferenţă ar fi în faptul că eu sunt un berbec ce se încăpăţânează să pună puncte de suspensie în loc de punct şi-apoi s-o ia din nou de la capăt…

   • Am norocul şi capacitatea să am buni prieteni femei şi bărbaţi, într-un mod deschis, fără niciun accent matrimonial, fără jocuri care ar putea păgubi o prietenie. Femeile panicate că soţii lor petrec cam mult timp în compania mea şi că acasă tot de mine vorbesc, m-au abordat adesea cu gând să mă ciufulească şi au sfârşit prin a se împrieteni cu mine.
    Nu este o întâmplare că între noi s-a format atât de rapid o punte peste care s-a aşternut o frumoasă prietenie. Şi balanţa şi bărbatul berbec au aceeaşi scară de valori: prietenia şi devotamentul faţă de prieteni, frumosul sub toate formele şi corectitudinea. Am prieteni extraordinari berbeci şi preţuiesc mult bărbaţii din această zodie.

  2. admiti o gluma?”am trait mai mult de-o noapte cu doina popescu”cum”care?”scriitoarea din braila!i-am citit aproape toate povestirile.are har!eu sunt ateu.asta nu inseamna ca dau cu piciorul in superlativele legate de divinitate.cat am „rasfoit” prin paginile blogului n-am dat de povestirea mea despre „cotoiul plotoner”;as vrea s-o recitesc in intregime;te rog mult.mai doresc sa stiu tema,subiectul si costul romanului”comisia zurich”cred ca la fiecare roman se impune o prefata.

   • Este măgulitor că un bărbat şi-a petrecut o noapte întreagă citind povestirile scriitoarei Doina Popescu.
    Monica Columbeanu nu cred că se bucură de efortul unui bărbat mai mult de 45 de minute…
    Trecând peste glumă, Comisia ZÜRICH este un roman complet.
    Scris într-un stil fermecător- zic cititorii mei- intrigă puternică, personaje bine conturate,povestea tulburătoare te ţin cu sufletul la gură până la ultima pagină. În momentele de răgaz, eroii mei spun poveşti.
    Primesc telefoane de la cititori (am numărul pe ultima pagină a cărţii) în care-mi spun că s-au îndrăgostit de Corvin sau Edith şi că-l urăsc pe Dobritza şi-l vor mort, că au chiulit de la slujbă ca să citească romanul sau n-au mai gătit două zile fiindcă n-au putut lăsa cartea din mână.
    Dintre cei ce au citit-o, şi vorbesc de tagma cunoscătorilor,unii spun că am deschis un drum nou în literatură, alţii că vin cu un suflu nou, dar pentru mine importanţi sunt cititorii care savurează din plin stilul meu şăgalnic,zâmbetul maliţios sau hohotul gros de râs.
    https://doinapopescu.wordpress.com/romanul-comisia-zurich/
    https://doinapopescu.wordpress.com/category/gura-lumii/ziarul-obiectiv-vocea-brailei/
    Costul romanului este 28 de lei cu toate taxele incluse (taxe poştale, timbru literar şi tva)

  3. special ai folosit M.C.si nuC.M.ca sa iasa o cacofonie.ai omis intentionat faptul ca in durata de 12(24)h sunt f.multe perioade de 3/4 h[ore].si-apoi,nu stiu cine este M.C.si ,cred,nu-i bine sa folosesti, pt. comparatii ,persoane ,chiar partial publice[am citit-o si eu].gata cu gluma.faptul ca ai trait,de mica,printre diverse categorii de oameni,netezeste calea muzei[muzoi?] spre tine;restul este talent si inteligenta.din cauza ca n-am luat pensia timp de 3 luni[motive de sanatate],nu pot comanda acum romanul mentionat[nici nu stiu cum se comanda prin internet].sper ca D.D.sa nu se supere ca i-am zis”pustoaica”{sunteti bune prietene}ps:”plotonerul”!

  4. A copilărit cu avioanele-n cap, sau altfel spus cu capul în nori şi cu picioarele pe pământ, iubind cu pasiune pilotajul sportiv. Şi-a dorit o carieră în aviaţie dar, nefiind pe vremea aceea serie de pilotaj pentru fete a optat pentru matematică.

   Daca nu te superi! Mai concret:unde ai copilarit cu avioanele in cap? Ce ai zburat pana acum si daca ai licenta de pilot ….

    • Brevet sau…doar ai zburat in taberele UTC?( in lista pilotilor brevetati nu apare numele tau) Ca de maritat nu te-ai maritat cu instructorul….iar pe „vremea aia” la se primeau si fetein scoala de aviatori….dar nu ai spus unde ai copilarit cu avioanele „in cap”

     • Nu m-am măritat cu instructorul dar m-am măritat şi evident mi-am schimbat numele. Mă gasesti pe listele de la externi. În ’87 a fost singura serie de fete dar eram în liceu. În ’88 când am terminat eu liceul mi-am făcut dosarul pentru aviatie dar în mai am primit un telefon prin care am fost anunţată că locurile fetelor au fost relocate băieţilor aşa că am dat la facultate. Până după revoluţie n-au mai fost locuri pentru fete iar imediat după revoluţie a fost un curent foarte puternic împotriva fetelor în aviaţie. Pe atunci limita minimă de admitere în şcolile de ofiţeri era de 23 de ani. Dacă ulterior au apărut serii de fete deja am fost în contratimp. Ulterior m-am întâlnit cu Dinte, dacă ai tangenţă cu aviaţia ştii cine este. După problema de la Băneasa a plecat în Canada. Întors în Bucureşti ne-am întâlnit şi m-a invitat acolo să zbor la clubul unde lucra el. Aveam deja un copil mic şi după multe socoteli am rămas în ţară.

   • Prin martie am făcut o postare despre Adriana Sitaru, poeta dispărută în 1999 căreia i s-a editat în lipsă volumul de debut. Mă refer la debut editorial, fiindcă în reviste literare de prestigiu are un palmares impresionant încă din anii de liceu. https://doinapopescu.wordpress.com/2010/03/12/dansand-in-picioarele-goale/
    Astăzi am fost invitată la biblioteca Colegiului Naţional Nicolae Bălcescu din Brăila şi am primit volumul „Această femeie” editată de Brumar, Timişoara prin efortul doamnei bibliotecare, poeta Luminiţa Dascălu. Am aflat cu această ocazie că Adriana a dispărut chiar din… Timişoara şi mi-am propus, cu mijloacele mele modeste să merg pe urma acestei poveşti.
    Urma să scotocesc în blogroll-ul meu după un timişorean. Deci, Andrei, descoperirea că eşti din Timişoara îmi întăreşte ideea că nimic nu se petrece la întâmplare.

  5. Dintr-o absoluta intamplare am gasit blogul dvs azi. Si nu ma mai pot dezlipi de el. Toata ziua nu am facut altceva decat sa citesc povestirile, comentariile si am ajuns sa-mi doresc si cartile. Scrieti minunat, incitant si cred ca cine intra o data pe blog nu mai are scapare, devine dependent.
   O zi buna!

   • Bună Anda!
    Este adevărat, acest blog produce dependenţă… Dacă doreşti romanele mele lasă-mi adresa ta la comisiazurich@yahoo.com şi le primeşti în 2-3 zile. Preţul cu toate taxele incluse pentru COMISIA ZÜRICH este de 28 de lei, la fel şi pentru DUMNEZEU ERA-N VACANŢĂ. Romanul ARDEI IUŢI este în curs de editare, la fel şi cele două volume de proză afurisită. Ţinem legătura.

  6. Fiti mai atenta cand scrieti despre atestarea documentara o oras. Braila,ea a avut loc nu in anul 1938 cum scrieti ci 600 ani mai devreme !!????????????????

  7. … fie din plin si sanatate … la cata energie , putere de munca , talent , inspiratie descopar ca exista ! … sunt impresionat ! … felicitari ! … (unde gasiti timp , frate , pentru toate?! )

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google

  Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s