DIRECTORUL ŞI FADROMA


Directorul de la Complexul de porci sună la cabina de la poartă:

-Alo, poarta? Sunt directorul tehnic! A ieşit Fadroma?

-Dom’ Director, nu sunt sigură, c-am intrat în post numa’ de câteva minute!… Da’ o-ntreb pe Maricica!

-Maricicaaa, întreabă dom’ director dacă a ieşit Fadroma pe poartă?

-Fadroma? Nu sunt sigură! Da’ cu ce era îmbrăcată?

38 de gânduri despre &8222;DIRECTORUL ŞI FADROMA&8221;

  • Articolul are şi o poză. Este un utilaj cu cupă sau lamă, un fel de văr cu excavatorul, construit de firma… Fadroma din Polonia. România este plină de Fadrome. Dar ca şi la Adiddas şi la Xerox, a devenit o denumire generică pentru toate fierătaniile din gama amintită.

  • Tinereţe, tinereţe! În generaţia dinaintea mea, chiar dacă era liceu de mate-fizică şi cel mai bun din oraş chiar, băieţii erau duşi la Şantierul tineretului de la Canal. Şi toţi ştiau ce-i aia Fadromă. Pe cei din generaţia mea i-a dus numai la un şantier la Făurei şi abia acum îmi dau seama că am uitat să-i întreb ce-au prestat pe-acolo… Pe urmă a venit Revoluţia şi nimeni nu s-a mai dus nicăieri…

 1. pe mine m-au făcut pionier împotriva voinţei mele, dar nu am apucat să mă duc pe şantiere sau la C.A.P. pentru că m-a salvat revolutia.
  da’ să chiorăsc dacă am văzut până astăzi cuvântul ăsta.
  fadroma asta e pentru utilaje ce e Tatra pentru tramvaie, nu?

  • Cam aşa. Am pus două poze. Nu se văd? Pe vremuri erau la modă camioanele Dac, Roman şi Tatra. Iveco şi Volvo erau proscrise-n comunism, fiindcă era o lege prin care utilitare şi camioane aveau dreptul să aibă numai intreprinderile, care erau ale statului şi care cumpărau numai din producţia internă şi din ţările comuniste.

  • Am o prietenă ardeleancă. La afaceri îi mergea mintea brici. Dar la bancuri se prindea abia peste două ore sau peste două zile. Fiind prietene o vreme îndelungată, a început să prindă şpilul bancurilor şi s-a antrenat să le priceapă imediat. Acum s-a mutat iar în Ardeal şi este uimită cât de rapidă este faţă de partenerii de afaceri de acolo care au o grijă:
   „Concluzia asta aţi tras-o cam repede! Oare o fi biiinee???”
   Şi este bine întotdeauna!

 2. Era foarte normal să întrebe cu ce era îmbrăcată… Cum să o recunoască alefel?
  Eu n-am văzut nici o femeie care să întoarcă privirea după o Fandromă, sau după o Volă cu talia ei flexibilă…
  Dacă era vorba de un Ifron… era altceva. Femeile privesc mult mai atent… De Buldoexcavator ce să zic? Cu braţul lui vânjos şi roţile puternice…… ehe … Chiar şi un Stivuitor, cu acele două „coarne” care se ridică vesel şi rapid, fix când trebuie. Ce dacă e mic? Contează dimensiunea? Ba. În schimb e mult mai … activ decît alţi confraţi.
  Asta nu trebuie însă, Doamne fereşte, să împingă la suicid vr’un Buldozer cu şenile. Lent ce-i drept, dar ce e altceva eun Buldozer decăt FORŢA în stare pură? Cu şenilele invincibile sau cu eşapamentul erect, privind nonstp cerul şi nu pantofii …cum se întâmplă în unele cazuri.
  Despre Tanc ce pot să zic? Un adevărat ucigaş, câte femei se întâmplă se întâlnească pe stradă un tanc şi să nu-l privească admirativ, cu teava lui scuipătoare de foc şi blindajul cu aspect musculos…?
  Cine dracu se uită după Fandromă? Nimeni…

 3. „…camioanele Dac, Roman ……” …Hmmm, se vede că ai fost fetiţă. Nici un băiat nu visa să lucreze pe Dac, sau Roman, basculele erau adevăratele fantezii. Nuştiu câţi băieţi există care să nu fi avut în copilărie măcar o basculă de 6 lei, dinaia din tablă (nu din plastic), care avea în dreapta o mică manetă pe care, dacă o manevrai încet şi făceai din gură Vrrrîîîîîîîîîîîîî, parcă era una adevărartă… ehe… voi şi păpuşile voastre cu rovchiţe şmechere,dar de multe ori chioare de un ochi… ce ştiţi voi?

  • Ai uitat că se şi bascula când apăsai pe clăpiţă! Avea cabina albastră, bascula gri şi maneta din aluminiu natur! Exact şase lei a costat şi a mea! Prima păpuşă am primit-o la 18 ani de la colegii de liceu!

 4. Cum să uit? N-am scris că:” …dacă o manevrai încet şi făceai din gură Vrrrîîîîîîîîîîîîî, parcă era una adevărartă” ?
  :::::::::::::::::
  N-ai visat la Dac şi la Roman? Asta-i bine, cam toţi sunt morţi şi visele cu ei aş zice că sunt coşmaruri…
  :::::::::::::::::
  P.S. Netul s-a ţignit, merge ca dracu …

  • Ai zis, dar n-ai zis că era aluminiu natur… Eu, dacă închid ochii, risc să mă tai în tabla ştanţată de unde lipseau geamurile.
   ::::::::::::::::::::::::::
   Dacii îmi plac, ei sunt eroii…
   Romanii, nu! Mercenari, ubi bene, ibi patria, jefuitorii Daciei.

 5. Aluminiu natur? Creşte în natură adică? 😀
  Ale mele, pentru că aveam erau din tablă de oţel, de 0.5 mm (măsurat cu şublerul)… Chiar şi maneta era din sârmă de oţel. Puteai să tragi de ea cu forţă, rezista. Chiar şi acum mai am una, am indoit-o şi o folosesc ca închizătoare la aparatul de sadnvici cald.
  ::::::::::::::
  Da, dacii erau patrioţi, iubeau Dacia… Aveau neveste blonde… De-aia au atacat Romanii Dacia… mare prostie.
  Uită-te în jur ce-a ieşit…
  Am văzut filmul.
  Fata sefului mergea pe câmp, ofiţerul roman şi el, fata îl vede şi fuge, ofiţerul fuge şi el, ea fuge mai repede, ofţerul şi el, şi tot aşa. La un moment dat, blonda îşi dă seama că dacă mai fuge, zice ăla că e proastă, dacă se opreşte zice că e paraşută.
  Aşa că fata se împiedică… şi aşa s-a născut poporul român. 😀

  • Blue, ungurii au stat 1000 de ani în Ardeal şi-au mai alergat şi ei după o blondă şi uite că nu s-a mai născut nimic. Şi la Brăila au stat turcii vreo 5 secole şi după Războiul Crimeii au rămas o mână de alviţari în tot oraşul. Mai mulţi sunt grecii, italienii şi lipovenii. Vrei să zici că turcii în atâtea sute de ani n-au prins nicio blondă?

 6. Ei, lasă nu te mai lua după Vadim… ungurii nu au stat în Ardeal. Încă stau bine merci.
  Or fi alergat ei după românce, da şi românii după unguroaice. Deci e cam chit.
  De fapt amprenta ungurilor se simte. De exemplu, ştiai că încă există pe la primării hărţi scrise în ungureşte sau nemţeşte, făcute cu o incredibilă precizie dacă se are în vedere dotarea tehnică e celor care le-au întocmit, unele mai precise decât multe făcute între anii ’50-’70.
  Ce au mai adus ungurii? Minunăţiile de unguroaice, cu lucicoşul (ciorba de varză), kurtos colacii, paprika, sau de ce nu tocana lor de cartofi, iute şi gustoasă, numită guiaş şi nu gulaş cum îi zic miticii, cu nurii lor pofticioşi şi generoşi în acelaşi timp. Sau o mulţime de cuvinte care definesc lucrurile de fiecare zi.
  Ce nu au reuşit ungurii ori turcii, sau alţii care au trecut pe aici şi au fugit după blonde, nu au reuşit să creeze un popor, precum ofiţerul roman, un popor care s-a extins şi peste fosta graniţă imperială, în Maramureşul istoric, unde termenul de român a fost adoptat cu bucurie, chiar dacă acolo cei care au fugit după blondele dace erau alţii decât romanii.
  Poate pentru că dintre toţi cei care au fugărit blondele, romanii erau trimişii celui mai măreţ imperiu care a existat, singurul imperiu care a reuşit să facă în aşa fel încât ceea ce au lăsat ei lumii, ca influenţă în limbă şi cultură, să dăinuiască la multe secole după dispariţia lui sau poate după transformarea lui în altceva.
  De ce influenţa celorlalţi este atât de mică prin comparaţie cu cea romană, latină? Cred că tocmai din cauză că ceea ce au adus romanii ca aport la crearea românilor a modelat sufletele oamenilor, nepermiţând altor chestii să se lipească pe prea multe inimi, eventualele …”lipiri” fiind absorbite şi neutralizate în marele ocean latin.

     • Da, de acord cu afacerea, de acord cu unguroaicele, cu kurtos colacii mai vedem.
      Blogul? Da, e odihnitor. Formatul pentru mine e perfect, nu e deloc înghesuit. Îmi ocupă în întregime monitorul. E dinăla „lat” sau „flat”.
      Sunt curios dacă pe un monitor unde raportul dintre inălţime şi lăţime e cel normal, (ca la cele mai multe tv-uri) nu trebuie folosit cursorul pentru a muta imaginea de la stânga la dreapta.
      Nu ştiu dacă se întimplă şi pe alte bloguri, dar în dreapta văd:

      Meta

      * Administrare sit
      * Deautentificare
      * Flux RSS pentru posturi
      * Flux RSS comentarii
      * WordPress.com
      Dacă apăs pe Administrare sit, mă duce la blogul meu… ciudat

      • Este ciudat… Eu am două laptop-uri deschise: pe cel pe care sunt autentificată scrie exact aşa.
       Pe celălalt, al fetiţei mele scrie
       * Autentificare
       * Flux RSS pentru posturi
       * Flux RSS comentarii
       * WordPress.com
       Aşa ar trebui să scrie şi la tine…

       • * Autentificare
        * Flux RSS pentru posturi
        * Flux RSS comentarii
        * WordPress.com
        ______________
        Aşa scrie când deschis Firefoxul (Browswrul).
        Apăs pe Autentificare şi îmi apare locul ăla unde se trece parola şi numele pentru a intra pe blogul meu (ce fapt cred că pe WodrPres-acolo cred că mă autentific deoarece după aceeea autentificarea văd că se recumoaşte pe orice blog WordPres.)
        Apoi, după autentificare mă duce la blogul meu şi îmi apare
        * Administrare sit
        * Deautentificare
        * Flux RSS pentru posturi
        * Flux RSS comentarii
        * WordPress.com
        Interesant mi se pare că dacă sunt aici, când apăs pe administrare site mă duce tot în maţele blogului meu.
        P.S. Am încercat să îţi trimit ceva pe mail la adresa de la care ai postat la mine…ai primit ceva? Mie mi-a spus că … dracu ştie ce, pe scurt, nu se poate.
        Trimite-mi te rog un mail ca să îţi trimit nişte slide show-uri amuzante 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s