Popă de poveste


Ada era clasa a VII-a şi era foarte conştiincioasă, inclusiv la ora de religie. Având colegi penticostali în clasă, preotul nu scăpa ocazia să-i faulteze pentru credinţa lor. Astfel, părintele explică întregii clase că pocăiţii sunt nişte tâmpiţi, că ţin prima zi a săptămânii Duminica dar, Ada simţea că Biblia e de partea pocăiţilor. Că doar mironosiţele, neavând voie să parcurgă mai mult de 1000 de paşi în zi de Sabbat, purceseră cu mir la Mormânt abia ziua următoare, zisă în Cartea Sfântă ca prima zi a săptămânii. Că aşa se zicea atunci: prima zi a săptămânii, a doua zi a săptămănii… Numai păgânii îşi denumeau zilele după zeii lor: luni după Lună, marţi după Marte, miercuri după zeu Mercur, joi după Jupiter şi aşa mai departe.

Ada ţinea la pocăiţi fiindcă erau cuminţi şi învăţau bine şi în mod deosebit o simpatiza pe Flori, fată bună şi blândă ce sărea în ajutor tuturor colegilor la nevoie şi nu înţelegea asprimea pe care o arăta preotul acestor copii, pe care nu-i prigonea deschis dar nici bine nu-i vedea, atacându-i cu meşteşug, ba spunându-le adesea că preferă să nu-i aibă la ore.

Timpul a trecut, Flori a ajuns o doctoriţă fără de arginţi, Ada a făcut Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială iar preotul, ajuns paznic la un butoi de miere, s-a lins oleacă pe degete, ridicându-şi o vilă invidiată de şefii poliţiei şi de alţi cetăţeni oneşti care au asudat din greu să-şi ridice case falnice dar care s-au trezit concuraţi de „hărnicia” popii. 

De la 1 ianuarie 2011 calendarele ortodoxe au reconsiderat Duminica, aşa cum era şi în trecut, ca prima zi a săptămânii.  

O avea părinţelul vreo ezitare când va merge cu Boboteaza pe le foştii lui elevi? Presimt că Ada îl aşteaptă cu nerăbdare pentru că la facultatea de teologie s-a lămurit că baterea de câmpi era talentul de bază al părinţelului… 

   

18 gânduri despre &8222;Popă de poveste&8221;

 1. Mda, specialitatea mea sunt popii cu izmenele în vine, nu spun încă de ce…
  Dar, Biblia este plină de dovezi că duminica este prima zi a săptămânii şi faptul că un preot a pornit un război cu nişte copii, ca să susţină o teorie comunistă, în ’93, când nu-i mai băga nimeni sula în coaste m-a enervat niţel.
  Gândeşte-te că el a avut permanent un discurs dublu: la slujbă a zis mereu că duminica este prima zi iar la ore, la şcoală a pedalat pe ziua de luni.

 2. Doina dragă, popii nu sunt altceva, decît nişte oameni; preoţii, sunt altceva.

  Biblia ca VT, nu ştiu dacă statuează ziua de duminică drept prima zi a săptămînii; dacă nu mă înşel prea tare, duminica a fost ziua de odihnă a lui Dumnezeu după facerea lumii deci, nu prea avea cum să fie prima zi ci, ultima…

  Chestia cu Sabbatul are altă semnificaţie – probabil.

  Iar noua denumire a zilelor săptămînii, are o legătură directă cu instituirea calendarului gregorian; parcă. Nu sînt tocmai sigur deci, nu insist pe această temă… acum. 🙂

  Cît despre pocăiţi, nu sînt tocmai sigur ca BIBLIA este de partea lor; dacă nu mă înşel prea tare, EI au o interpretare a Bibliei (VT+NT) aparte de dogma oficială.
  „Sectanţii” nu sunt în definitiv altceva, decît cei care interpretează Biblia, „pe altă cale” = heresis ( în greceşte).

  Pînă la urmă, cine ştie cu adevărat ADEVĂRUL ?
  Bîjbîim cu toţii. 🙂 NU ?

  • Dragul meu,
   Noi nu ţinem socoteala anilor de la Facerea Lumii, ca pe vremea lui Ştefan cel Mare ci de la Cristos. Înainte de Cristos sau după Cristos. Iar Duminica este prima zi a săptămânii şi cea mai importantă, tocmai pentru că celebrează Invierea Mântuitorului. Nu pentru că era zi de odihnă se îmbrăcau ţăranii cu haine de sărbătoare Duminica ci pentru că era zi de mare praznic. Iar în primele secole, primii creştini, chiar dacă era post, Duminica petreceau şi se bucurau ca de cea mai importantă zi, mâncând de dulce. Multe sărbători au fost împrumutate ori s-au suprapus peste ale păgânilor dar Duminica este prima sărbătoare autentic creştină.
   Eu nu sunt avocatul pocăiţilor dar consider că trebuie să ne purtăm corect cu elevii, indiferent de orientarea lor religioasă. Pentru că dacă interpretarea preotului la oră este mai plauzibilă decât a pastorului lui, este posibil ca micuţul să-şi caute singur religia adevărată.
   Eu m-am împrietenit cu o catolică practicantă şi mândră unguroaică- o prietenie sinceră, din tot sufletul.
   Sigur că n-am niciun merit, dar prietena mea a trecut la ortodoxie şi pe casa ei din Ardeal fâlfâie steagul românesc. 😀
   Iar pe noptiera ei o să găseşti întotdeauna o carte a Părintelui Arsenie Boca.

   • Draga mea dragă ! 🙂 Dragă Doinişoarăăăă !

    Habar nu am dacă „mironosiţele” au vreo menţiune în Vechiul Testament. Cred mai degrabă, că nu. 🙂

    Sigur că întreg calendarul – oficial – contemporan, ţine cont de anul naşterii Mîntuitorului.

    Mai vorbim despre, DA ? 🙂 Noapte bunăăăă!

 3. Erau (și încă mai sunt) 2000 de pași prevăzuți pentru drumul sabatic, nu 1000 🙂

  Da, sâmbăta a fost și este ziua de odihnă la evrei și da, duminica a fost și este prima zi din săptămână. Schimbarea cu mutarea pe săptămâna luni-duminică este relativ recentă. De fro’ 60-70 de ani. Că nu era așa 🙂

  Eu mă bucur că ne-am întors măcar la o parte din ce-am fost. mai avem până la vorba lui Rareș cu „și mai mult decât atât” 🙂

  Cât despre discriminarea pe motive religioase, indiferent de religia omului, este lucru fără minte. Nu contează dacă o face un analfabet de președinte sau un popă care, cel puțin teoretic, ar trebui să aibă destul de multă carte.

  • 2000 erau? Nu te contrazic, că-s mai bătrână decât tine şi mai uit. 😀
   Dar zicerea mea cred că este corectă, că nu puteau parcurge un drum atât de lung, până în afara oraşului, deci mai mult şi de 1000 ori de 2000 de paşi.

   În rest, tare bine le mai zici domnia ta!

   P.S. Ce să faci, sunt borcane cu etichetă de compot care au în ele o zacuscă iute-iute. 😀

 4. Foarte pertinent raspunsul tau, Serafim. In ce ma priveste, mi-e totuna care zi din saptamana e trecuta prima in calendar, e doar o conventie sociala oarecum, important e care e ziua dintai la mine in suflet 🙂

 5. Eu ma bucur ca sambata o sa fie de-acu tot un fel de duminica. Pentru mine, ca om care nu se duce la muinca de la 8 la 16, chiar nu conteaza ordinea zileleor. Uneori, chiar nici nu le mai tin socoteala! Ma uit doar in calendar sa nu hie fo sarbatoare ca sa nu spal si sa cos… In rest… Dumnezeu cu mila! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s