I-am dat papucii…


Pe lângă cursuri de pilotaj, mecanică, meteorologie şi prim-ajutor, pentru a fi un bun pilot al patriei trebuia să faci şi pregătire politico-ideologică. La auzul acestei enormităţi ni s-au şters zâmbetele de pe faţă. Eu am încercat totuşi nervii comandantului:

-Pregătire politico-ideologică? Poate nişte bancuri politice! Toată lumea a aplaudat şi vestea „obrăzniciei” noastre s-a propagat .

Nu ştiu dacă mânat de rele intenţii ori ba, un activist i-a raportat lui Nicu Ceauşescu că viitorii piloţi sportivi n-au chef de gargară politică. În consecinţă, un securist versat a primit misiunea să ne spună bancuri politice „pozitive”. Adică, bancuri cu Ceaşcă, băiatul deştept şi spiritual, cu replici pentru toţi greii planetei, de la Pompidou la Gerald Ford. Ca să pară credibil, tipul, dotat cu uniformă de colonel de aviaţie şi ochi albaştri de securist, susţinea că l-a însoţit pe şeful statului în peste 70 de tări, împreună cu alte sute de specialişti şi, toate poantele le-a auzit personal. Pitic, chelios, cu ochii mici, avea o voce comparabilă cu a lui Pittiş şi un mare talent de povestitor. Ne-a câştigat rapid, fiindcă n-a încercat să ne explice minunile socialismului sau superioritatea sistemului comunist. Ba, încă, ne-a povestit despre toate construcţiile uimitoare din lumea largă, cu autostrăzi suspendate, parcări supra-etajate, inclusiv despre supermarket-urile pline de mâncare ori magazine full de electronicele atât de râvnite de români. După plecarea lui, un tip mai speriat de bombe, un fel de băgător de seamă, ofiţer de la elicoptere, ne-a spus răstit: „sper că nu credeţi toate prostiile individului cu pieţe pline de citrice şi brânză în peste 100 de sortimente! Astea-s show-uri aranjate pentru vizite oficiale, aşa cum ne pregătim şi noi la Ziua Recoltei. Moşu’ bate câmpii!”

Dar, cum poveştile cu Ceaşcă, tipul care are întotdeauna ultimul cuvânt în dialog cu liderii lumii, mi s-au părut confecţionate în laboratoarele Securităţii, le-am dat mai puţină atenţie, urmărind cu mai mare interes poveştile legate de locuri şi obiceiuri inedite.

Astfel, poveştile legate de Georgia m-au cucerit. Mândri, cinstiţi şi ospitalieri, georgienii par soţii perfecţi .

Se pare că experienţa seculară a demonstrat că toate necazurile într-o căsnicie se trag de la incompatibilitatea noră-soacră. Astfel, naşii au un rol covârşitor în viaţa tinerei familii, iar socrii nu au voie să intre niciodată în casa tinerilor, dar nici tinerii în casa socrilor. Singurele întâlniri permise sunt pe teren neutru, în casa naşilor sau, la restaurant dar tot în prezenţa acestora, maxim de două ori pe an în formaţie completă. Dar, cum legăturile de familie sunt luate în serios, se întâlnesc pe la nunţi, botezuri şi parastase, destul de dese în familiile lor numeroase. Astfel, nici nora, nici soacra nu au loc de întors şi, dacă au chef de păruială îşi pun pofta în cui.

Şi, totuşi, într-o căsnicie, pericolul soacrei fiind eliminat, mai rămân o mulţime de motive de sfadă. Astfel, uneori se ajunge şi la divorţ. Ceremonia se desfăşoară la Casa Divorţurilor, unde un oficial împreună cu naşii le reaminteşte celor doi principiile care au stat la baza căsniciei şi motivele pentru care ar merita să se împace, iar  dacă aceştia sunt hotărâţi să continuie divorţul, ies din casa respectivă pe altă uşă, primesc câte o pereche de papuci fiecare, şi un termen de şase luni în care fiecare trăieşte în deplină libertate, cum şi cu cine vrea. După cele şase luni au obligaţia să se întoarcă la Casa Divorţurilor şi să stabilească dacă se împacă ori divorţează definitiv. Rata divorţurilor finalizate era infimă.

Dar, cel mai interesant mi s-a părut că în majoritatea situaţiilor, cele care dau papucii sunt nevestele, iar domnii soţi, nu le găsesc nicio vină acestora, chiar dacă au ochi alunecoşi şi inimă zburdalnică: cică, celălalt a fost mai bun, mai deştept, mai frumos. Iar în cele şase luni, soţul munceşte să repare casă, să-i mai pună un etaj, să facă o piscină ori ceva cu care să-şi uimească nevasta şi s-o întoarcă la gânduri mai bune! 

Fetelor, zâmbiţi!

Nu ştiu dacă sunteţi de acord că modelul georgian ar trebui exportat în toată lumea, dar mi-a plăcut această poveste despre originile expresiei i-am dat papucii!

25 de gânduri despre &8222;I-am dat papucii…&8221;

 1. Salve!

  Nu-mi prea vine mie să creeeeed, că în Geeeeorgia, masculii lasă fomeile să zboare din cuib alandala, numa’ ca să aibă ele timp să experimentze în timp ce eeeei, repară CASA! 🙂

  De acord însă, că toţi politrucii-securoi, erau cam duşi cu aeroplanul de pe tărîmul realităţii.

  Nu chiar toţi, desigur, daaaar…

 2. Va pot confirma ca legenda aceasta georgiana are acoperire in fapte. Am vazut la fata locului ca asa exact asa stau lucrurile si ca acolo e 8 Martie in fiecare zi a anului. Apropo, la multi ani si toate cele bune gazdei, fericire, dragoste, apeciere si intelegere din partea tuturor barbatilor care conteaza.

  Dar sa nu-mi pierd ideea. Va reamintesc faptul ca I.V. Stalin provine dintr-o astfel de familie de georgieni, ceea ce poate explica multe (multe) din intamplarile istorice mai vechi s-au mai recente. Ca nu degeaba o fi invadat Putin, Georgia, putin. 🙂

  • Mulţumesc, mon cher! Salutări alese!

   Acum, dacă voia să-şi impresioneze nevasta, daragoi iosif Visarionovici putea să-i facă o saună, ori o seră de trandafiri, nu să hăcuiască 20 de milioane de suflete. Şi legenda zice să ăştia asudă vreo şase luni de dragul dumneaiei, dar tătucu’ s-a cam întrecut cu gluma decenii întregi! Ce ţi-e şi cu legendele acestea!

 3. Fain obicei. Oricum, mult mai fain decât cel californian unde numărul avocaților de divorț depășește orice altă meserie. Ăia ca să-și ia banii se chinuie să-i convingă să se lase, nu să se împace. Dar na, economie de piață. Trebuie să aibă și consilierii de familie din ce trăi, și avocații de divorțuri și mulți alții pe lângă ei.

  Totuși mi se pare mai cu cap varianta aplicată de georgieni 🙂

 4. Frumoasă poveste… Auzi, dacă mergi s-o verifici, mai bine nu povesti. Adică, decât să aflu că nu-i reală, mai bine rămân cu iluzia. Şi dacă o astfel de ţară nu există, ar trebui inventată. Seamănă cu mănăstirea Thelem a lui Rabelais, aduce puţin a Statele utopic luminate ale Lunii şi Soarelui văzute de Cyrano de Bergerac, poate chiar a Jonathan Swift. Hai, că dacă aşa ceva e posibil, înseamnă că lumea noastră nu-i atât de rea cum pare; iar dacă nu, prefer să nu aflu…
  Cât despre respectul faţă de femei, mi se pare superb. Prea adesea macho-ul mioritic, afghan, masai sau swahili se prevalează de atributele lui masculine (chiar, cine-o fi inventat expresia „sexul tare”?) pentru a se complace în lene, orgoliu şi iresponsabilitate brutală. Un exerciţiu de umilinţă poate fi considerat o terapie matrimonială realistă.
  Chiar, nu vin ăia să ne invadeze?

  • Cu vreo opt-nouă ani în urmă, un machedon mi-a spus o chestie asemănătoare: dacă o femeie lasă un bărbat, atunci acesta nu s-a străduit suficient şi probabil n-a fost destul de bun pentru ea.
   Mai târziu a venit să mă roage să-i botez fetiţa. Am acceptat imediat şi îl admir pentru că este un familist extraordinar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s