PR din timpuri străvechi


Scrisoarea adresată principilor creştini de Ştefan cel Mare după victoria de la Vaslui — 25 ianuarie 1475

Către coroana Ungariei şi către toate ţările, în care va veni această prezentă scrisoare. Salutare.

Noi Ştefan voievod, din graţia lui Dumnezeu domn al Moldovei, amical şi cu plecăciune şi cu toată plăcerea tuturor cărora scriu vă doresc tot binele, şi vă spun domniilor voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost mult timp şi este nimicitorul întregii creştinătăţi, şi în fiecare zi se gândeşte cum să distrugă şi să supună toată creştinătatea.

De aceea noi facem cunoscut tuturor domniilor voastre că pe la Boboteaza trecută sus-numitul turc a trimis asupra mea în ţara noastră o mare armată în număr de o sută şi douăzeci de mii de oameni, al căror căpitan principal era Suliman-paşa beglerbegul şi cu el toată curtea sus-numitului turc şi toate seminţiile Romaniei şi domnul Munteniei cu toată puterea lui, Asan-beg, Ali-beg, Scander-beg, Grana-beg şi Osu-beg, Valtivubeg, Serefaga-beg domnul din Sofia, Cusenra-beg, Paier-beg şi fiul lui Isac-paşa, cu toată mulţimea lui de ieniceri, şi toţi aceşti sus-numiţi sunt toţi comandanţii cei mari ai câmpului de luptă, şi auzind bine şi văzând şi noi pentru apărare am luat spada în mână şi cu ajutorul domnului Dumnezeu am mers asupra lor şi i-am călcat în picioare, şi i-am trecut prin spadele noastre.

Şi pentru asemenea lucru lăudat să fie domnul Dumnezeu; şi după ce a auzit de această înfrângere păgânul împărat al turcilor şi-a pus în plan să se răzbune şi el însuşi în persoană cu toată puterea să vie în luna mai asupra noastră şi să supună ţara noastră care e poarta tuturor creştinilor, şi pe care poartă, care e ţara noastră, Dumnezeu ne-a ferit-o până acum, dar dacă această poartă va fi pierdută, Dumnezeu să ne ferească de aşa ceva, toată creştinătatea va fi în mare primejdie. De aceea noi ne rugăm la amabilitatea voastră să ne trimiteţi în ajutorul nostru pe căpitanii voştri contra duşmanilor creştinătăţii, şi cât mai este timp, fiindcă turcul are mulţi potrivnici şi în multe părţi are de-a face cu oameni care nu au opinia lui, pentru apărare cu spada în mână stau contra lor, şi noi, din partea noastră, promitem cu jurământul nostru domnesc, cu viaţa noastră, că până la moarte ne vom apăra şi vom lupta pentru credinţa creştină. Şi similar trebuie să faceţi voi, şi pe mare şi pe uscat, pentru că după opinia pe care noi o avem, cu ajutorul lui Dumnezeu noi i-am şi luat mâna dreaptă, şi de aceea fiţi cu bunăvoinţă şi gata fără întârziere. […]

sursa: Bogdan Murgescu – Istoria Romaniei in texte

Tare mă miram în copilărie când într-un mic sătuc cu vreo 20 de case răsfirate în lunca Siretului, coana moașa le molipsise pe babe cu neologismele: evident, randament. https://doinapopescu.wordpress.com/2010/02/23/cocos-fara-randament/

La fel de tare m-am mirat citind pe site-ul historia.ro scrisoarea lui Ștefan cel Mare și Sfânt în care scrie principelui ungur și altor capete încoronate din lumea apuseană:

Şi similar trebuie să faceţi voi, şi pe mare şi pe uscat, pentru că după opinia pe care noi o avem, cu ajutorul lui Dumnezeu noi i-am şi luat mâna dreaptă, şi de aceea fiţi cu bunăvoinţă şi gata fără întârziere. […]

Similar, Măria Ta? Păi n-am învățat eu cu 30 de ani în urmă că similar este neologism și vine din franțuzescul similaire?  Și nu pot să nu remarc un stil epistolar bine rodat, sus-numitul zice domnitorul de vreo două ori în textul scrisorii, dar și talentul de PR-ist al domnitorului.

7 gânduri despre &8222;PR din timpuri străvechi&8221;

 1. M-am tochit di râs , domniţă Doiniţă , la „similarul „pravoslavnicului istoriograf de viţă nouă . Cum să pui asemenea vorbe în gura lui Ştefan -Vodă e greu de imaginat . Aş fi folosit un „aşijderea ” , ori poate mai repede ” întocmai precum noi ” ori cel mai bine ” la fel”…Dar de bună seamă că domnia sa , luat de val şi de mare grabă să încaseze drepturile ce i se cuveneau fără nici măcar o autocenzură , a uitat că Măria Sa a trăit într-o epocă în care „similar” încă nu se auzise pe meleagurile noastre . Un scriitor despre care nu s-a mai auzit demult dar care a folosit un limbaj perfect adaptat la vremea aceea (văleat 1400-1500) este Ioan Dan Nicolescu . L-am descoperit şi eu de curând , la sugestia prietenului Şerban Tomşa . Cartea se numeşte ” După mine , o zi ” . O poţi gasi aici , de vei voi :
  http://www.coltulcolectionarului.ro/advanced_search_result.php?keywords=Dupa+mine+o+Zi&x=32&y=14

   • Maria Sa o fi revenit printre noi , intru mantuirea finala a sufletelor noastre zbuciumate de ipocriziile atator sute de ani ! Il cred in stare sa prinda iute mestesugul apasarii pe clapele tastaturii . 🙂 )))))))

    • Sigur. Doamna Valeria Ursan, la respectabila vârstă de 85 de ani, pe care și-i maschează cu lejeritate șofând încă și povestind cu vervă întâmplări și picanterii din viața Brăilei, se școlește acum în tainele blogăritului. Un simplu e-mail nu cred c-ar fi o problemă pentru aprigul voievod.

 2. -Pe cai, ostenii mei!
  -Dar nu mai avem nici un cal, maria ta, i-au ucis turcii pe toti.
  -Atunci, in mertzane cu totii, si dati-i bice daca vreti sa scapati teferi! :mrgreen:

  • Tancurile petroliere din depozitele noastre sunt goale că le-am dat la export, dar luăm niște bani de la FMI și le umplem, Măria Ta!
   -Atunci pe…. Și aici intervine Măria Sa cu o înjurătură neaoșă, transmisă cu sfințenie din generație în generație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s