fragment din romanul Fericire la preț redus
Brăila a fost arsă din temelii de Ștefan cel Mare, de Ioan Vodă cel cumplit, de prințul Rakoczi, de Mihnea cel Rău. Cetatea a fost dărâmată după pacea de la Adrianopole piatră cu piatră! Dar, rescriind cu sânge și jar mitul păsării Phoenix, din cenușă, Brăila s-a ridicat iar și iar! La fel de bătrână ca și Troia, dar nu atât de celebră, Brăila a avut mai mult noroc, Dunărea și fibra bună a locuitorilor ei nelăsând-o să piară! Planul de urbanism unic al orașului, cu străzi ce încep și se termină la Dunăre, casele cu arhitectură impunătoare, realizate după planurile arhitecților vienezi și parizieni, firmele străine ce făceau comerț cu cereale, ciment, lemn, piei, bursa ce stabilea prețul grâului pentru întreaga Europă, caleidoscopul de naționalități, bogăția armatorilor, personalitățile excepționale în domeniu cultural și științific, legendara frumusețe a femeilor, efervescența culturală, toate au făcut ca timp de aproape un secol Brăila să fie numită Mica Europă! Diferențele dintre națiile trăitoare pe pământul brăilean s-au combinat și recombinat într-o chimie miraculoasă, rezultând acel ADN brăilean ce a făcut să tâșnească artiști și savanți de talie europeană.
Literatura este vie la Brăila! O herghelie de cai albi gonesc prin Bărăgan, nepăsători la celebritatea ciulinilor istratieni, puțin mirați că au dispărut dropiile, căutând frenetic fântâni cu cumpănă și rătăcind între Dunăre și Siret pe urmele uitaților haiduci! Nu, nu sunt cai albi, sunt frumoșii poeți ai Brăilei, copii nebuni și geniali, îmbătrâniți în iubirile lor pentru chiraline, îmbătați de flori de tei, cu turul pantalonilor agățați în spinii salcâmilor, ascunzându-se adolescentin după castani, bătuți de vânturile complice, aceleași din vremea lui Mihu Dragomir! Dunărea dă îndrăzneală visului, Dunărea îneacă speranțe, spală lacrimi și poartă șoapte amăgitoare. Fiecare brăilean are o poveste, știe o poveste, spune o poveste! Brăila este o cetate a miracolelor! Cetatea, cea mai frumoasă și mai însemnată dintre cetățile otomane, vai, a fost demolată piatră cu piatră! Praful s-a amestecat cu unda Dunării și cetatea s-a reclădit în sufletele brăilenilor.
Se spune că, să fii poet este păcat al tinereții! Atunci, da! Ori suntem păcătoși, ori avem sufletul tânăr! Și, de ce n-ar fi Brăila capitală culturală? Au nu știți, dragilor, că la Brăila și pietrele și zidurile și vânturile spun povești?!
Dorim să fim iarăși ce am fost și mai mult, dacă se poate!
Si eu te cred pe tine , Doinisa …:)
Numai ca : http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/cum-vrea-braila-sa-devina-capitala-culturala-europeana–spalatorii-auto-erotice–concurs-de-spart-seminte–festivalul-gratarelor-dintre-blocuri-379990
S-au consultat toți cetățenii. Brainstorming. Unii au stat pe margine, alții au venit cu idei. S-au cumulat toate propunerile. Cam 200. Și bune și tâmpite. Presa a scris de cele 4-5 idei trăsnite, stupide sau cretine. Dar de cel 194-195 propuneri OK de ce nu zice nimeni nimic? Pentru că așa procedează presa! De câte ori scrie ceva despre scriitori sau cărți apărute? Scrie despre maneliști, sexi-brăileanca, babe violate, drogați, curve de fotbaliști. Atât poate presa. Că avem cocalari în urbe este o realitate. Cine n-are? Dar dacă presa doar pe ei îi bagă în seamă? Au, știi tu oare, că am fost cu stand la 39 de târguri naționale de carte? De fiecare dată televiziunile i-au încălecat pe Cărtărescu, Liiceanu și pe vânzătorii de la standurile de cafea!